Schrijf een consistent communicatieplan

Marketingplan, communicatieplan, promotieplan, reclameplan, PR-plan : ze worden vaak door elkaar gemengd. Met een communicatieplan bedoel ik een operationeel plan om een specifiek marketingproject naar de doelgroep te communiceren.

De essentie van een communicatieplan : welke boodschap naar wie, wanneer, hoe en hoeveel?

Heldere communicatie begint met een helder en consistent plan. Hoe ga je de boodschap bij de doelgroep overbrengen? Het antwoord is niet altijd de klassieke, en altijd veel te dure, reclamecampagne die je aangesmeerd wordt door de klassieke reclamebureaus. Een straf communicatieplan kan goedkoper zijn dan je denkt. Keuzes maken, en niet alles tegelijk willen communiceren, is essentieel.

Micro-websites, webapplicaties, digitale TV, sociale media, LinkedIn… : er komen steeds meer communicatiekanalen bij. Campagnes dienen dus steeds gerichter en beter op de doelgroep afgestemd te worden. Slechte campagnes zijn niet alleen verlieslatend, maar zorgen er ook voor dat de doelgroep niet meer openstaat voor je nieuwe boodschappen. Dat is nog de grootste schadepost.

De basisingrediënten van een straf en samenhangend communicatieplan zijn : doelgroep, doelstelling, positionering, boodschap, medium, timing, budget, meetinstrumenten.

Wie wil je bereiken? Grote of kleine klanten, hot prospects, suspects, pers, beïnvloeders… Per omzetcategorie, volgens regio of potentieel… Dit zijn allemaal verschillende doelgroepen die wellicht een andere manier van communiceren vragen.

Wat wil je dat zij doen? Formuleer een duidelijke ‘call to action’ in je communicatie. Bv. een whitepaper downloaden, een offerte aanvragen…

Formuleer een heldere en onderscheidende positionering voor je bedrijf, product of dienst. Wat zijn je USP’s (unique selling point/proposition)?

Kies één kernboodschap. Focus op de essentie en verstuur geen wirwar van boodschappen. Gebruik je kernboodschap gedurende langere tijd. Maar je kunt ze wel herformuleren in functie van de verschillende doelgroepen.

De keuze van het medium of kanaal waarmee je de boodschap tot bij je doelgroep brengt, is afhankelijk van de doelstelling. Mailings, events, brochures, websites, persacties… : ze zijn niet altijd even geschikt voor elk doel. Opvallen in de ‘information overload’ is het doel.

Kies de juiste timing voor je acties. Laat je niet opjagen door de waan van de dag. Beter een actie even uitstellen dan te snel of te vroeg lanceren.

Maak het gepaste budget vrij. Dit is niet altijd een groot budget. Met een slimme aanpak kun je geld besparen, zonder aan resultaat in te boeten.

Budgetteren vraagt echter kennis van media en middelen. Ga te rade bij een specialist.

Zorg dat het effect van elke actie gemeten kan worden door het inbouwen van de gepaste meetinstrumenten.

Meer marketing know-how? Lees het boekje “Back to Basics” van de Marketeer.
Of praat eens met hem.