Zin en onzin van budgetten

Over de zin en onzin van budgetten is al veel inkt gevloeid. Een dooddoener is dat de helft van je marketinggeld weggegooid zou zijn, zonder dat je weet welke helft.

Ook is het traditie in veel bedrijven om het toegekende budget voor het einde van het boekjaar nog snel op te maken, omdat men het anders het volgende jaar niet meer krijgt.

Nochtans is een correct budget uittrekken voor je marketing- en communicatie-acties een voorwaarde om geen geld teveel uit te geven. Het is net met een slim budget dat u slim kunt besparen.

Veel KMO’s zonder uitgekiend budget spenderen geld op basis van hun buikgevoel, omdat bepaalde uitgaven een gewoonte zijn, of omdat hun concurrenten ook die uitgaven doen. Zonder precies te weten hoeveel marketinggeld ze in een jaar zullen spenderen.

Geen marketing- en communicatieplan zonder het juiste budget. Zorg wel voor een flexibel budget, waarmee je kunt inspelen op onverwachte opportuniteiten. ‘Sorry, er is geen budget meer’ is een flauw excuus als je daardoor kansen (return on investment) laat liggen.

Het opmaken van een budget vraagt kennis van media en middelen. Vraag regelmatig offertes, maar ga niet shoppen voor elke opdracht. Service is altijd van groter belang.

Vergelijk appelen met appelen. Vraag dus steeds om gedetailleerde modulaire offertes. En lees toch maar eens die kleine lettertjes.

Meer marketing know-how? Lees het boekje “Back to Basics” van de Marketeer.
Of praat eens met hem.